Tuesday, April 21, 2009

Perkembangan Hafiy n Hurin


lama tak citer perkembangan kekanak... arini nak citer sket perkembangan diorang


hafiy sekarang ni banyak cakap.. keje nak cakap jee.. n banyak tul soklan2 dia. time tido je baru nak stop cakap. puas ibu n dd nak menjawab. lagi satu sumer benda dia nak wat sendiri. takmo orang buat. contohnya makan, minum, pakai baju, pilih baju, buka or tutup pintu, tv, kipas... apa2 je aaa.. huh... berdikari tu memang aa berdikari, tapi huh.... serabut jugak kepala :P:P:P


hurin plak dah bagi makan. tapi banyak menyembur dari makan. dia takmo sangat makan.. minum susu, bukan main lagi kuat. ish camna nak buat ek? ada idea tak. hurin jugak tak leh tengok ibu bangun. mesti dia bising. kalau bleh 24 jam nak ibu dok tepi dia jeee.. banyak cantik.. ibu tak leh wat pa pe aaa camtu. ekekekekekek

kongsi cerita
kat tepi2 jalan kita tengok banyak tul sampah2. ada puntung rokok, beg plastik minuman, kulit buahan, pampers baby n macam2 lagi... bak kata orang utara, segala mak nenek ada atas jalan. dah jadi tabiat orang kita suka buang sampah merata2. kalau makan or minum dalam kete tu, slamber je buang kat luar. semalam ibu ikut kat belakang satu kete... kemainnyer besar lagi hebat kete tu... mimpi je aa kalau nak pakai kete camtu.. tapi sayang... kete je besar lagi hebat, otak driver tu kecik lagi ciput. mau tak nyer, lepas makan pe tah dalam kete tu, sesuka hati dia je buang sampah kat luar. dah le dia naik kete ngan anak bini, tunjuk le sket teladan yang baik. ini tidak... ish ish ish.... pe salahnya simpan jap sampah tu, nanti sampai ke destinasi nak gi tu, buang aa dalam tong sampah. benda2 camni takyah sampai nak kena saman baru nak ikut. lu pikir aa sendiri kata Nabil. :p walau pun nampak remeh temeh jee, tapi setidak tidaknya ia menyemai sikap positif/negatif kat orang lain terutama anak2. itu baru sampah. tak kira lagi potong kiri, langgar lampu isyarat, tak bagi orang lintas kat kawasan melintas, hon sana sini, bawa laju, mencelah celah, himpit menghimpit, parking membabi buta n lelain... mmmm manusia manusia...

8 comments:

ellyWong said...

yeker.. dah muler independent. wah wah wah hafiy dah besar! ;)

insyirah pun sama nurul. bile amy ada mmg amy takleh buat apa. nak melekat ajer. tapi biler amy takde, boleh je ok. main sendiri semua. hmmm....

ntah laa kan. hopefully our future generation will be better. kite laa indeed the one who should show some examples.

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

haa...kita pun tak suka dgn org yg suka buang sampah dari kereta ni...kdg2 tu selamba je kita hon..sebab geram... selalunya yg dgn family tu selamba dek je buang sampah...tak blh ke letak dulu dlm kete kan, tunggula sampai kat R&R ke @ apa ke..barula buang dlm tong sampah... mmg takde etika org mcm tu... hmm..tak pasal2 lak saya yg geram...

cikgu_anna said...

mak ai..baru je 2-3 hari missed,entry dah penuh balik!
very nice!
cikgu nunu nih kalu updated entry,....itu dia!!! memang sy tabik spring toing!toing!toing! arrr..
suka sgt!
sy ajar english la awak..tp nak create poem in eng nih x brapa nak jiwang plak rasanya!maklum arr belajar literature pun x abih! :P
hurin makin tomei!!bambam!!
hafiy kan hero,kena la baut sdiri semua benda!:P

ReActivateZul said...

::: askm yani wasssuupp? [huhu] sonok pula baca kerenah anak2 kecik nih.. tapi org yg baca atau lihat mereka ajer, mmg ler rasa sonok.. org yg melayan dari pagi sampai ke pagi esoknyer tuh yg tahu betapa penatnyer [hehehe] alaa penat2 pon, sbg ibubapa atau babysitter perasaan sayang itu mengatasi segala2nyer.. anak buah, anak jiran, anak org bangsa lain pon kita sayang & sukee.. sbb kita tahu mereka tidak tahu apa2.. layan puas2 yani.. nanti dah besar, dah ada keluarga sendiri, baru kita tahu erti sunyi.. takpon mereka yg akan melayan kerenah kita bila kita tua plak [huhuhu].. semoga yani berbahagia di samping anak2..

::: insya-Allah saya akan posting gambar2 di tanah suci.. idea kreatif jer belum masuk lagi nih.. tengah pikir macam mana style nak upload [hehehe] thanx yani..

Nur a.k.a admansyah said...

Ciku Nunu... awak kat sini rupa-nya! Patut-lah... akak ada nmpk momen awak kat Blog my best buddy... Aimi.

Welcome..Welcome... errr! awak boikot FP yea! kami nak kata boikot leh jugak tapi malaz nak maintain byk tmpt! Blog is the solution... heh..heh..

Hepi Belated Besday to u... br akak ingat, next mth BDay yr hubby kan? same with my youngest, Adam.

.: Leen-Wawie :. said...

suka arr tgk toncet hurin tuh.. cute!
ha'ah ek, kiter pun tak suka tgk org buang sampah merata.. kdg2 tuh jawatan tinggi, belajo tinggi, tapi takleh pk sampah tuh buang dlm tong... pelik arrr org camni..
nak ucap jugak epi belated besdey.. moga murah rezeki...

Idida Aziz said...

patut la kemain bobotnyer hurin...geram jer nengok tgh ketak2 tuh....geget kang...hahahaha

iyer la mmg betul...bila tgk mata anak sejuk rs hati kan

dilaOHdila said...

alahai sukanya aku tengok gambaq ni nunu
nice shoot!!!! hang memang power bab 2 cam ni kan, macam storyboard pulak